Potkoljenica, potkoljenica, potkoljenica (drugi dio)

Anatomija se, redovito je ponavljao R.B. Hale , uči kroz razumijevanje funkcije koju tijelo izvršava. Pozabavimo li se, s tom mišlju na umu, potkoljenicom vidjet ćemo da postoje dva pokreta kod potkoljenice, a to su postavljanje stopala na prste te na petu. Na samom stopalu, kao i na samoj šaci, ne postoje velike skupine mišića koje bi ga pokretale. Mišići koji čine da se stopalo postavi na prste odnosno na petu se nalaze na potkoljenici i dugačkim tetivama koje se spuštaju do stopala upravljaju njime kao marionetom.

Prvo pitanje koje bi R.B. Hale postavio u vezi potkoljenice bilo bi: gdje se nalaze mišići koji čine da se stopalo postavi na prste? Svojim učenicima redovito savjetujem da se pokušaju postaviti na petu i prste i da opipaju koji dio potkoljenice je aktivan. na taj način vrlo brzo ustanove da su za postavljanje stopala na petu odgovorni mišići lista. Mišići lista se, naravno, nalaze na stražnjoj strani stopala. 

Mišić lista se sastoji od dva sloja mišića. Prvi sloj se zove “soleus” što je latinski za ribu list, jer je pljosnat i oblikom podsjeća na nju. Izrasta iz tibije i urasta u najpoznatiju tetivu na ljudskom tijelu- ahilovu tetivu.

 

Preko njega leži drugi sloj lista pod imenom “gastrocnemius” čije bi ime u prijevodu značilo “žablji trbuh”. Imamo dva žablja trbuha i oni izrastaju iz kalema “femura” i ponovo urastaju u najpoznatiju tetivu na svijetu.

 

Ahilova tetiva je vezana za kost pete u stopalu pod imenu “calacaneus” i kad mišić lista kontrahira povuče tu kost prema gore, a ona povuče cijelo stopalo koje se tako postavi na prste.

Okrenemo li nogu tako da bude vidljiva unutrašnja strana potkoljenice vidjet ćemo “soleus” kao dugački sloj između tibije i “gastrocnemiusa”. Nakon što ucrtamo “soleus” dolazi na red “gastrocnemius”. Ovdje moram napomenuti da “gastrocnemius” ima dugačku gornju plohu i kraću donju koja urasta u ahilovu tetivu. “Gastrocnemius” i “soleus” spadaju u istu grupu mišića te se linija između njih dvojice ne crta. Pravilo koje kaže koje se linije crtaju na tijelu glasi da se ako mišići spadaju u istu skupinu i imaju istu funkciju linija među njima ne crta. Ali se zato crta linija između “soleusa” i tibije zbog toga što tibija ima suportivnu funkciju, a “soleus” sudjeluje u pokretanju stopala. Takvu liniju, koja se nalazi između dviju skupina koje imaju različite funkcije R.B. Hale zove “line between the function”.

 

U sljedećoj ću se objavi pozabaviti antagonističkom skupinom mišića odnosno onom koja je odgovorna za postavljanje stopala na petu.