Potkoljenica, potkoljenica, potkoljenica (treći dio)

Ako se mišić koji postavlja stopalo na prste nalazi straga, onda se antagonistička skupina odgovorna za postavljanje stopala na petu mora nalaziti sprijeda. I doista se nalazi. Mišić odgovoran za postavljanje stopala na petu zove se “tibialis anterior” što bi u prijevodu s latinskog glasilo “mišić ispred tibije”. “Tibialis anterior” je dio mišićne skupine koju Hale zove “peroneal group” i sastoji se od šest mišića.

Upražnjavajući pravilo navedeno u prošloj objavi da se linije između mišića u mišićnim skupinama ne razdvajaju- nećemo ucrtavati svih šest mišića. Ali to ne znači da možemo raspustiti kosu i opustiti se, jer ti mišići imaju dugačke tetive kojima upravljaju stopalom kao marionetom i te tetive su vidljive na stopalu i umjetnici ih s guštom crtaju jer prelazeći preko forme stopala objašnjavaju njegov položaj u prostoru. ( I fora izgledaju.)

Mišići “peroneal group” su složeni poput sardina u konzervi koje imaju štakorske repove koji vise usmjereni prema stopalu.

Tetiva “tibialisa” je jedina tetiva koja nije povezana s ostalim tetivama- izdvaja se i djeluje kao da je suprotna ahilovoj tetivi ( i jest). Pogledajmo sad kako to izgleda kad bismo potkoljenicu ucrtali gledajući na nju s vanjske strane.

 

Odostraga se vide “soleus” i “gastrocnemius” koji urastaju ahilovu tetivu, a koja je vezana za “calcaneus”. Zatim se s prednje strane tibije i fibule nalazi “peroneal group” sa svojim tetivama. Izdvojit ću samo “tibialis anterior” iz čitave grupe, jer njegova tetiva ne ide krotko po tibiji, već se izdvaja kao što se vidi na crtežu gore. Ona je odgovorna za gladak prijelaz iz potkoljenice u stopalo i crtači je rado naglašavaju.

Potkoljenica je uža sprijeda da bi se u stražnjem dijelu širila u mišiće lista.

U sljedećoj ću se objavi baviti stopalom i tada ćemo ucrtavati tetive svih mišića “peroneal group” ( oh, joy!)