Kako nacrtati bradu (mušku)

Na engleskom se brada- mesnato-koščati dio kojim završava lice- kaže “chin”, a brada- dlakave nakupine na tom dijelu lica- kaže “beard”. Na hrvatskom za oba pojma imamo jednaku riječ- “brada”. 

Kako bismo izbjegli zabunu, u ovoj ću se objavi baviti dlakama koje rastu na muškim ( ne nužno muškim) licima koje se na engleskom jeziku zovu “beard”.

Kada se suoče s hrpetinom dlaka koje strše na sve strane moji učenici obično izgube razum i potpuno zaborave na lekcije koje im uporno ponavljam,a koje kažu da je najvažnija stvar u figurativnom slikarstvu od renesanse postizanje efekta trodimenzionalnosti. Taj efekt se postiže tako da slikar konstantno ima na umu jednu i samo jednu najvažniju stvar: masu. Svejedno želi li naslikati neboder, psa, svoju glavu ili svoju mamu- prva odluka koju mora donijeti prije nego što stavi svoju nestrpljivu ruku na papir je odluka o masi odnosno kojem je geometrijskom tijelu nalik taj predmet koji želi nacrtati. I brada, makar isprve izgledala kao besmislena nakupina dlaka, ima određenu formu, a slikar koji poznaje svoj posao će se potruditi pronaći logiku u naoko besmislenom kaosu.

 

 

Obratite pažnju na gornju ilustraciju iz udžbenika Charlesa Barguesa. Bargues (zapravo kipar koji je izradio skulpturu Homera) je bradu (bradu i kosu)  razbio na manje dijelove te je te male dijelove razbio na manje uvojke. Ovako izrađena brada djeluje stilizirano i kruto, ali izgleda trodimenzionalno i smisleno, a naturalistički efekt se lako može dobiti danjim razbijanjem uvojaka brade i kose. 

Što je pomoglo Barguesu, odnosno kiparu, da podijeli bradu na dijelove? 

U pomoć im je, kao i uvijek do sada, pritekla anatomija. Brada ( i kosa) rastu prema određenim pravilima koja spadaju u znanje anatomije. Tako Robert Beverly Hale navodi sedam različitih vrsta brade.

 

 

Prvi i najpoznatiji dio su brkovi. Rastu u paru lijevo i desno od filtruma. Broj dva je meni najomraženiji dio -kozja bradica ili “goatee” na engleskom. Zatim slijedi treći dio: ( ovdje nasataje zabuna u hrvatskom) brada s centra brade ili na engleskom “beard of the centre of the chin”. Četvrti dio ( također zbunjujuć na hrvatskom) je brada s kutova brade ili na engleskom ” beard of the corner of the chin”. Dakle, na samoj bradi slikari razlikuju tri vrste nakupina dlaka- sa sredine i na bočnim stranicama. Peta je: brada koja raste na obrazima i dolazi u paru, a šesti su zulufi koji su također spareni. Sedmi i posljednji dio čini brada grla ili na engleskom “beard of the throat”. Njena karakteristika je da može narasti jako dugačka.

Svaki dio brade koji sam nevela u shemi ima svoju prednju i bočne stranice i jedino ako ih se slikar potrudi i pronađe ih pri prikladnom osvjetljenju će brada imati smisao i potpomagati iluziju trodimenzionalnosti.