Kako nacrtati rameni pojas (peti dio)

Prošlu smo objavu završili proučavajući leđni mišićni sistem koji pokreće lopaticu po prsnom košu u svim smjerovima. Rameni se pojas, međutim, proteže i prednjom stranom torza, jer se njegova koštana struktura sastoji od lopatice i ključne kosti koje se dodiruju u akromionu. Ključna kost je vezana za prsnu kost i to je jedino mjesto gdje je rameni pojas koštanim vezama spojen na prsni koš.

Do sada biste već trebali znati da je prednja strana prsnog koša u našoj konstrukciji posve jednaka stražnjoj. U slučaju da se ne sjećate konstrukcije prsnog koša, provjerite objavu “Prsni koš- koliko je važan za crtanje akta i kako ga nacrtati.”

Kao što sam već spomenula- prsna kost je povezana s ključnom kosti s prednje strane, a s lopaticom straga. Zbog toga je ključna kost uključena u pokrete rukom prema naprijed i prema nazad. U lateralnim pokretima rukom koji uključuju podizanje ruke iznad visine ramena podiže se i ključna kost. Ispod ključne kosti koja je povezana s lopaticom preko akromiona nalazi se već nebrojeno puta spominjana “glenoid cavity” u koju ulazi kuglica humerusa, a koju odozgora štiti “coracoid process”. “Coracoid process” bi u prijevodu bila “izbočina nalik gavranovom kljunu”. Poetično, zar ne?

Na ovu koštanu strukturu (prsna kost. ključna kost, akromion, lopatica, gornja trećina humerusa) s prednje strane dolazi veliki mišić, ljubimac nabildanih dječaka iz teretane, koji svi znaju: “pectoralis”. Ono što svi ne znaju jest činjenica da se “pectoralis” sastoji od dva mišića .Prvi se zove “pectoralis minor” što bi u prijevodu značilo “mali prsni mišić”,a onaj drugi, onaj koji pumpaju dečki u teretani, ima ime “pectoralis major” ili u prijevodu “veliki prsni mišić”.

“Pectoralis minor” po Richeru : ” origin: from the external surface of the 3rd, 4th and 5th ribs”, a “insertion: to the coracoid process” Funkcija bi mu bila: ” pulls down the point of the shoulder ”

Kako ne biste mislili da lažem- evo ilustracije iz prelijepe Albinusove anatomije iz 1747. Crteže je izradio graver Jan Wandelaar. Njegova ideja su bile ljupke pozadine ispred kojih se isticao kostur. Čitav projekt trajao je preko dvadest godina, ali mislim da je vrijedilo. Anatomiju je izdala kuća Watson-Guptill 1988. godine na sugestiju R.B. Halea uz asistenciju T.Coyla. Anatomija je fantastična i toplo je preporučujem.

U Albinusovoj anatomiji su mišići prikazani u slojevima. Ovo je drugi odnosno dublji sloj mišića u kome je “pectoralis minor” vidljiv zbog odsustva “pectoralisa majora”.

 

R. B. Hale u svojim predavanjima tvrdi da umjetnici o “pectoralisu minor” razmišljaju kao o polici na kojoj leži “pectoralis major”. Prsa su, naime, u muškaraca i žena vrlo ravna uzme li se u obzir da leže na jajolikom prsnom košu. I to je prava uloga “pectoralisa minor” prema slikarima- podržavanje “pectoralisa major”.  Naravno, “pectoralis minor” ima svoju “anatomsku” funkciju (naspram slikarske), a ta je da drži rame u horizontalnom položaju, odnosno vuče akromion prema dolje. No kako gravitacija i sama obavlja taj posao, mislim da bismo lijepo mogli i bez njega. Ali , u tom slučaju, grudi dječaka iz teretane ne bi bile tako lijepe i masivne…

Hajde da se sada pozabavimo velikim bratom malog “pectoralisa”…. “Pectoralis major” se sastoji od više komada. Prvi komadić počinje na ključnoj kosti ( na dijelu tik uz sternum), a završava na “crista tuberculi majoris humeri” ( što strašno zvuči, ali vas zapravo ne bi trebalo plašiti,  jer je to samo kvržica na nadlaktici). Ostali dijelovi, a može ih biti 3, 4 ili 5 -individualno je) počinju vezani za sternum i povezani su međusobno u gornjem dijelu te na taj način čine pazuho. 

 

Ovako to izgleda kod Albinusa u tzv vanjskom sloju mišića:

 

I tako smo došli do kraja prednje strane ramenog pojasa. Za nagradu slijedi pjesmica mog omiljenog pjesnika Ezre Pounda u kojoj se obračunava sa jednako genijalnim Waltom Whitmanom. Poundu je Whitman išao na živce, ali ga je na kraju prigrlio kao što se ja nadam da će moji učenici prigrliti mrsku im anatomiju. Pjesma se zove “A Pact”.

” I make a pact with you, Walt Whitman – 
I have detested you long enough.
I come to you as a grown child
Who has had a pig-headed father;
I am old enough now to make friends.
It was you that broke the new wood,
Now is a time for carving.
We have one sap and one root – 
Let there be commerce between us. ”