Kako nacrtati rameni pojas (sedmi dio)

Ako ste zbog prošle objave o pticama ponadali da je stvar s pektoralisom gotova, prevarili ste se. U ovoj ćemo se objavi pozabaviti crtanjem prsnog koša u poziciji “tri četvrt” kako bismo vidjeli koju ulogu igra pektoralis u crtanju torza.

Prije nego što krenemo crtati torzo svakako treba odlučiti o njegovoj osnovnoj formi. Torzo se primarno sastoji od prsnog koša. Prijedlog za osnovnu formu prsnog koša u svim objavama do sada je bilo jaje. Međutim, jajasti prsni koš ne pokazuje jasno poziciju u prostoru. Zbog toga slikari na svojim modelima opsesivno traže prsnu kost, jer ona pokazuje koliko je jajasti prsni koš rotiran u prostoru. Hale je neprestano naglašavao da slikari kreiraju rotaciju u prostoru, da su odgovorni za “tilt”, ali i za osvjetljenje, jer je crtanje dizajn, a ne kopija. Kopiranje modela pred sobom bez razmišljanja nikada nije i nikada neće nikada dati dobre rezultate.

Nacrtajmo, dakle, jajoliki prsni koš s prsnom kosti na “tri četvrt” te vratom i glavom:

Nadam se da se sjećate važne linije zvane ” line of the angle of the ribs”. O njoj sam detaljno pisala u objavi o prsnom košu, a sad ću ponoviti, jer je ključno za razumijevanje primjene prsnog mišića kod crtanja akta. “Line of the angle of the ribs” označava mjesto na kojem rebra mijenjaju smjer. Mijenjanje smjera plohe je uvijek važno, jer je to mjesto gdje se mijenja ton plohe priilkom osvjetljenja, a o ovom slučaju su slikari oduševljeni, jer je “line of the angle of the ribs” anatomski “plane break” i ne moraju ga izmišljati. ( “Plane break” je najtamnije mjesto na plohi koja je promjenila smjer. Upotreba “plane breakova” je moćno sredstvo za postizanje iluzije trodimenzionalnosti. Toliko je važno da slikari čuvaju kontraste za ta važna mjesta, za tzv “meeting of major light planes”:)

Zbog toga što je “plane break” vrlo poželjan i slikari ga nastoje uvesti i tamo gdje možda nije sasvim vidljiv, “pectoralis major” se crta kao (po  Haleu)  “curved paving block”. U prijevodu bi to značilo da se preporučuje da mu slikari daju kuboidni karakter, jer kad ga kao takvog obasjamo sprijeda dobit ćemo efekt svijetle prednje plohe i tamne bočne strane. 

Pri jednakom osvjetljenju će se ista stvar dogoditi i prsnom košu: prednja strana će biti osvijetljena, a bočna će biti u mraku. 

Kad bi naša shema predstavljala ženu, na prsnom košu bi bile grudi. U akademskom proporcionalnom sistemu se grudi nalaze na polovici prsnog koša, a promjer im je trećina istog.  Koristimo li “direct light” i “reflected light” , kao i uvijek do sada, onda smo i kuglu grudi kao i mali prsni mišić i prsni koš “razbili” na dvije plohe.

Na Michelangelovom crtežu koji sam izvadila iz Halove knjige “Anatomy Lessons from the Great Masters” u izdanju kuće Watson i Guptil, “pectoralis major” se proteže, kako smo i naveli, između “pit of the neck” i “xiphoid processa”. Michelangelo je nacrtao “xiphoid process” vrlo jasno te se jasno može odrediti početak i kraj prsne kosti, a s tim i rotacija samog prsnog koša.

Pa tako Hale o crtežu: “The massive blocklike pectoralis muscle in this well-developed male figure widens the chest beyond the area of the rib cage, but it still reveals the arched fom of the rib cage beneath by the contours of its muscular bundles and grooves.” To je navlas isti “paving block” koji smo nacrtali na našoj shemi.( Samo bez cica.)

Crtež je, osim toga prema Haleu, prepun fantastičnih anatomskih detalja, kao što su, na primjer, rebra vezana za prsnu koš koja se naziru kroz “pectoralis”. Također skrećemo pažnju na nevjerojatno živu strukturu fascije kojom je pektoralis vezan za ključnu kost. To su sve važni detalji kojima je moguće oživjeti akt koji crtamo. Nadam se da ne vjerujete da je Michelangelov model stajao satima nakrivljen, izgledajući pritom ovako nabildano i sa savršeno vidljivim anatomskim detaljima, te pod savršenim osvjetljenjem. Michelangelo je imao takvo znanje anatomije da je mogao nacrtati ovakvu figuru iz glave (bez modela) u kojoj god poziciji je želio i sa kakvim god osvjetljenjem mu se sprdnulo. To ,btw, znači biti majstor anatomije. 

Na nama je da pokušamo.