Kako nacrtati stopalo (četvrti dio)

U prošlim smo objavama nacrtali stopalo i sve pripadajuće mu kosti u tri kocke iz vanjskog i unutarnjeg aspekta. Nacrtali smo i “ekspolodiranu” shemu stopala te sada imamo dovoljno informacija da konstruiramo stopalo u poziciji “tri četvrt”. U ovom će se slučaju promatrač nalaziti iznad stopala (što je uobičajeno kod crtanja figure) te malo udesno.

Počinjemo s tri jednake kocke gledane odozogora.

Počinjemo ucrtavati “ankle system” u prvu kocku i to ucravajući “astrogalus” s tibijom i fibulom u gornji dio prve kocke. Pogledamo li na shemu stopala gledanu s bočne strane iz prošle objave, vidjet ćemo da se vratić “astrogalusa” nalazi na granici prve i druge kocke.

U sljedećoj kocki dolazi na red “navicular”, a zatim tri zdenka sira koji dosižu do polovice druge kocke. (Bilo bi bolje da smo prije ucrtavanja tih koščica podijelili srednju kocku na pola, jer “cuneiforms” alias zdenka sirevi dosižu do točno do karaj prve polovice).

Nakon “cuneiforms”, u drugoj polovici druge kocke, počinju metatarzalne kosti jedan i dva  koje dosižu do treće kocke i imaju formulu “box -rod-ball”.(O njoj sam već pisala u prethodnim objavama o stopalu). Lako ćemo ih nacrtati ako im nacrtamo kuglaste završetke u trećoj kocki koji su postavljeni u kosini jer je metatarzalna kost placa najduža.

Nakon što smo ubacili metatarzalne kosti možemo ucrtati palac i nožni prst do njega koji nema ime. Palac ima dvije kosti, a svi ostali prsti imaju po tri. Sada konačno možemo ucrtati kosti nožne prste i time završiti “ankle system”.

Vraćamo se na prvu kocku kako bismo ucrtali “heel system” koji se nalazi ispod “ankle systema”. Počinje “calacaneusom” koji se u ovoj poziciji nazire ispod “astrogalusa”. 

Nakon “cuneiformsa” slijedi “cuboid” sa svoje tri fasete na koje se nastavljaju preostale tri metatarzalne kosti koje sve imaju formulu “box-rod-ball” s tim da metatarzalna kost malog prsta ima kvrgu s vanjske strane. Kuglasti završeci im se nalaze u trećoj kocki, osim kuglastog završetka malog prsta koji završava na granici druge i treće kocke.

Zatim slijedi ucrtavanje posljednja tri prsta i dobili smo kompletno stopalo u poziciji “tri četvrt”.

Ovim smo službeno završili kosti stopala i u sljedećim ćemo se objavama baviti kratkim mišićima stopala koji mu daju formu te tetivama koje završavaju na stopalu.

Naslovna slika je iz časopisa “The New Yorker” i nema veze sa stopalima, ali nisam mogla odoljeti.