Kako nacrtati stopalo (osmi dio)

U prošlim  smo se objavama do u detalje bavili stopalom. Ovo je posljednja objava posvećena stopalu u kojoj ću pokušati iznijeti modele koje smo spominjali u prošlim objavama i koji su ključni za razumijevanje stopala. Dobar model je ključan za dobar crtež stopala, a mišići i tetive koje smo spominjali su samo šlag na torti odnosno na modelu.

Model stopala koji nudim je zapravo ovoga oblika:

Na dnu se nalazi petni sistem, preko kojega leži zglobni sistem. Zglobni sistem na vrhu ima valjak koji leži u udubljenu koje tvori tibija s fibulom. Stopalo može imati dva pokreta: postavljanje na petu ili na prste.

Drugi model stopala koji nudim izgleda kao zdjela za salatu okrenuta naopačke i presječena napola:

Iz ove sheme se jasno vidi da je glavna funkcija stopala sadržana u “tijelu” stopala. Nožni prsti služe kako bi potpomogli ravnoteži stopala. Slikari to imaju na umu i redovito crtanje stopala počinju konstrukcijom “tijela” stopala,a prsti se dodaju naknadno.

Već sam spomenula da je položaj kosti u nožnim prstima sljedeći: 

 

 

Prilikom crtanja prstiju važno je da se ne nacrtaju jednakima, već da im se da živost crtajući ih različitima jednog od drugoga. 

R.B. Hale je otisak stopala podijelio u šest kvadrata.

U lijevi donji kvadrat dolazi peta. Zatim u prednji desni dolazi otisak petnog sistema. a prednji lijevi smještamo zglobni sistem.

Na kraju dodajem otiske metatarzalnih kvržica i nožne prste. U ovoj shemi tri prsta pripadaju petnom sistemu,a dva zglobnom. Važno je obratiti pažnju na to da je stopalo u petnom dijelu dvostruko uže nego u prednjem dijelu.

 

Gore navedeno su načini na koji su slikari iz prošlih generacija razmišljali o stopalu. Nadam se da će vam biti od koristi i da će vas potaknuti razmišljanje koje će se vidjeti u vašim radovima. Ovim je serija o stopalu završena.