Kako nacrtati stopalo ( peti dio)

Nakon što smo ucrtali sve kosti stopala iz svih aspekata, vrijeme ja da se pozabavimo mišićima. Kao što sam već napomenula: na samim stopalima se ne nalazi puno mišića, jer se mišići odgovorni za pokretanje stopala nalaze na potkoljenici ( o tome sam pisala u objavi o potkoljenici), a na stopalu završavaju njihove tetive koje pokreću stopalo kao da je marioneta.

Počnimo, dakle, s mišićima koji se nalaze na samom stopalu. Na našu sreću ima ih samo tri.

Nacrtajmo stopalu u profilu iz unutarnjeg aspekta.

 

Promotrimo li gornji crtež, vidjet ćemo da je na kosturu unutarnja strana stopala prazna i nazubljena. Promotrimo li svoje vlastito i živo stopalo, otkrit ćemo da je mesnato i oblo. Tu mesnatost mu daje mišić koji počinje na unutranjoj strani calcaneusa i završava na koncu metatarzalne kosti palca. Ima oblik kobasice koja je u sredini presavinuta. Ime mišića je “abductor of the great toe”, a funkcija mu je da pokreće palac prema van odnosno da ga odvaja od ostalih prstiju.

 

Na vanjskoj strani stopala nalazi se mišić sličan gore spomenutom. Zove se “abductor of the little toe” i funkcija mu je da odmiče mali prst od ostalih prstiju vukući ga prema van. No, promotrimo prvo kako izgleda vanjska strana stopala bez mišića. 

“Abductor of the little toe”  počinje na vanjskoj strani “calcaneusa” i završava na kraju metatarzalne kosti malog prsta. Kao i “abductor of the great toe” sastoji se od dva dijela, ali je kod ovog mišića podjela na dva dijela jasnije izražena. Prvi dio završava na “cuboidu”, a drugi počinje na velikoj kvrgi metatarzalne kosti malog prsta.

 

Treći i posljednji  kratki mišić stopala nalazi se s gornje strane stopala. Ucrtajmo, dakle, stopalo odozgora.

Ime mišića je “short extensor of the toes” i nalazi se između “astrogalusa” i kvrge na metatarzalnoj kosti malog prsta.  Pogledamo li to mjesto na kosturu stopala, vidjet ćemo da je tu velika rupa koje na živom stopalu nema. “Short extensor of the toes” dramatično mijenja izgled stopala popunjavajući tu rupu i čini da prijelaz iz potkoljenice u stopalo bude gladak. Funkcija mu je ekstenzija nožnih prstiju, ali zbog svoje veličine on joj samo pripomaže, jer se glavni ekstenzori nalaze na potkoljenici i tetivama pokreću nožne prste. 

Ucrtajmo, dakle, sve kratke mišiće stopala gledane odozgora.

 

U slijedećej ćemo se objavi baviti tetivama mišića smještenih na potkoljenici koji pokreću stopalo .

Naslovna slika je iz “Die gestalt des Menschen ” odličnog anatomskog priručnika Gottfrieda Bammesa u izdanju kuće “Urania” koju toplo preporučujem.