Kako nacrtati stopalo (sedmi dio)

U prošloj smo se objavi bavili tetivama mišića smještenih na prednjem dijelu potkoljenice čije tetive završavaju na samom stopalu i upravljaju stopalom kao marionetom.

Preostalo nam je ucrtati još tri tetive mišića iz “peroneal group”. To su: “tendon of peroneus brevis”, “tendon of peroneus tertius” i “tendon of peroneus longus”.

Podsjetimo se na mišiće iz “peroneal group” iz prošle objave:

Tetive posljednjih triju mišića su vidljive samo u vanjskom aspektu stopala. Sve tri se spuštaju niz tibiju i prolaze s vanjske strane zgloba između dva dijela mišića “abductor of the little toe”.

“Peroneus tertius” se jako vidi u vanjskom aspektu. Tetiva mu je vidljiva ispred fibule, a završava u početku metatarzalne kosti palca te potpomaže fleksiju i rotaciju stopala.

“Peroneus longus” se također nalazi iza fibule te se spušta ispod stopala i zadužen je za održavanje trasverznog svoda stopala.

“Peroneus brevis” se nalazi ispred “peroneus longusa”. Između tetiva “longusa” i “brevisa” se nalazi kvržica koju slikari ucrtavaju. tetiva završava u kvržici prve metatarzalne kosti.

Ovim smo završili s tetivama koje slikari vole ucrtavati na stopalima svojih modela. Približavamo se koncu serije o stopalima. U sljedećoj ču se objavi pozabaviti sitnim detaljima vezanima uz stopala, a onda je, bogu hvala, gotovo i možemo se početi baviti nečim drugim.