Kako nacrtati stopalo (šesti dio)

U posljednjoj smo se objavi bavili kratkim mišićima stopala i nacrtali smo ih u svim aspektima stopala. Međutim, stopalo pokreću mišići smješteni na prednjoj strani potkoljenice svojim dugačkim tetivama koji završavaju na različitim dijelovima stopala. Te tetive su omiljene kod slikara jer prelaze preko formi stopala i tako pojašnjavaju poziciju forme u prostoru. To pojačava dojam trodimenzinalnosti, a to slikari i žele.

Kako bismo razumjeli funkcioniranje potkoljeničnih mišića, koji spadaju u tzv “peroneal group”, moramo se prije pozabaviti nogom u čitavoj njenoj dužini. Počet ću s crtežom zdjelice u profilu. O konstrukciji zdjelice u profilu smo pisali u prošlim objavama. Podsjetit ću samo da se smješta u dvije “5-eyed-line” kocke.

U “acetabulum” zdjelice ulazi glava bedrene kosti čija dužina iznosi tri “5-eyed-line”. O konstrukciji bedra smo također detaljno pisali u objavama o nozi, pa ću je samo ucrtati bez objašnjavanja.

Bedrena kost leži na potkoljeničnoj, ali građa noge je takva da se cilindar bedra nalazi ispred cilindra potkoljenice. Ovo je shema građe noge: 

 

Obratite pažnju na to da trbuh ili “rectus abdominis” završava na pubičnoj kosti, a da se”gluteus maximus” spušta po bedrenoj kosti te da ne završavaju u istoj ravnini. Mišići koji pokreću stopalo ili tzv “peroneal group” se nalazi na prednjoj strani potkoljenice. 

 

“Peroneal group” se sastoji od šest mišića koji su poslagani jedan pored drugoga kao sardine u konzervi. Repovi su im dugačke tetive koje, kao što sam već rekla, završavaju na različitim mjestima stopala. 

 

Imena mišića koji se nalaze u “peroneal group” su “tibialis anticus” ,”special extensor of the great toe”, “common extensor of all toes”, “peroneus tertius”, “peroneus longus”, “peroneus brevis”.

Ali, imena ne znače ništa ako ne znamo gdje mišić počinje i gdje završava odnosno, u ovom slučaju, gdje se na stopalu hvataju te tetive i koja im je funkcija.  Pa počnimo sa “tibialisom anticusom”.

 

Nalazi se u prvom gornjem redu “peronal group” i njegova tetiva je usko vezana za tibiju sve do zgloba, gdje se odvaja, spušta pored zgloba i završava na sredini stopala.  Evo kako bi izgledala na stopalu gledanom izvana:

Kao što vidite ta tetiva jako utječe na vanjski izgled stopala jer čini prijelaz iz zgloba prema stopalu glatkim odnosno ublažava ga, čini da oblim umjesto uglatim.

Na gornjoj strani stopala bi izgledala ovako:

 

Funkcija “tibialisa anticusa” je podizanje stopala prema tibiji odnosno fleksija stopala. 

Sljedeći mišić koji igra važnu ulogu u slikarskim crtačkim nastojanjima je “special extensor of the great toe”. Kao što mu ime kazuje, taj mišić također sudjeluje u ekstenziji stopala odnosno u ekstenziji nožnog palca. Tetiva mu se ne vidi sve do završetka metatarzalne kosti palca gdje kratko izviruje i premošćuje konkavni dio kosti nožnog prsta.

 

Treći i posljednji mišić na koji ćemo se osvrnuti u ovoj objavi je “common extenosor of all toes”. Njegovo ime kazuje da se bavi ekstenzijom svih nožnih prstiju. Njegova tetiva počinje, kao i tetive svih ostalih mišića u grupi, na potkoljenici da bi se račvala u četiri dijela. Svaki dio račvane tetive postaje vidljiv na kraju metakarpalnih kostiju drugog, trećeg i četvrtog prsta ( jednako kao i tetiva “special extensor of the graeat toe”).