Kako nacrtati stopalo

U prošloj smo se objavi bavili nespektakularnom, ali važnom potkoljenicom na kojoj su smješteni mišići koji dugačkim tetivama upravljaju stopalom kao marionetom. Njihove tetive završavaju na različitim mjestima na stopalu i slikari ih jako vole, jer pomažu u ocrtavanju forme stopala preko koje prelaze. Prije nego što se počnemo baviti tim lijepim i važnim tetivama morat ćemo se pozabaviti samom strukturom stopala.

Stopala zadaju početnicima velike teškoće. Tajna dobrog crtanja stopala se prvenstveno nalazi u razumijevanju njihove koštane strukture, jer mišića na stopalima gotovo i da nema. Nalaze se, naime, kao što sam već više puta napisala, na potkoljenici. Dakle, tajna dobrog crteža stopala jest u poznavanju njihove koštane strukture, tetiva koja na njima završavaju i, last but not least, poznavanju kratkih malobrojnih  mišića smještenih na samom stopalu.

R. B. Hale tvrdi da na stopalu postoje dva sistema koja podržavaju težinu tijela i zove ih “ankle and heel system”. Ta dva sustava se križaju na stopalu, pa se tako prvome pridružuje nožni palac i prst do njega, a u “heel system” spadaju ostala tri prsta.  Hale počinje predavanje o stopalu “eksplodiranim” crtežom kosti stopala. “Eksplodirani” znači da su kosti nacrtane odvojena jedna od druge kako bi se lakše vidjele plohe kojima se povezuju. Kosti koje se pritom crtaju su, naravno, pojednostavljene od strane slikara koji ih proučava. Pojednostavljivanje je prva i osnovna zadaća svakog slikara i proučavatelja anatomije: crtač pojednostavljuje na osnovu kosti koje je vidio uživo ili na osnovu crteža iz anatomskih knjiga.

Prva kost koja se nalazi ispod tibije i fibule ( spominjano ad nauseam u prošlim objavama o potkoljenici) zove se “astrogalus” i valjkastog je oblika te savršeno odgovora valjkastoj  “rupi” koju tvore tibija i fibula iznad stopala. Valjak “astrogalusa” je pomalo kos – jedna strana mu je viša od druge, te na sebi ima cilindrični vrat na kojeg se nastavljaju ostale kosti “ankle systema”.

 

Na vratić “astrogalusa” se nastavlja koščica zvana “navicular”. Ime joj dolazi od latinske riječi za lađu- “navis”. Izgledom podsjeća na kvadar zaobljenih uglova.

Na “navicular” se nastavljaju tri koščice koje po obliku podsjećaju na 3 komada Zdenka sira u foliji- “the cuneiforms”. Ime su dobili po svom obliku – zovu se klinaste kosti, jer im oblik podsjeća na klin.( ili Zdenka sir).

S tim kulinarskim asocijacijama završava dio stopala koji se zove tarzus i analogan je s dijelom šake koji se zove karpus. Na “tarsus” se nastavlja dio koji se zove “metatarsus” ( u prijevodu je to dio koji dolazi iz tarzusa) i sastoji se od dugačkih kostiju na koje se nastavljaju nožni prsti. Metatarzalna kost palca je najveća i najdeblja, a slijedi shemu koju Hale naziva “box, rod, ball”, jer počinje kvrgastom “kutijom” koja se izduljuje u kost koja na završetku ima kuglicu. Metatarzalne kosti svih prstiju slijede isti sistem. Razlikuju se jedino po veličini i debljini. U “ankle system” spadaju samo nožni palac i prst do njega. 

Nakon metatarzalnih kostiju dolaze kosti samih nožnih prstiju. Palac se jedini sastoji od dvije kosti, ostali prsti imaju po tri. Kosti prstiju su cjevastog oblika,a posljednja ima oblik strelice, jer iz te kosti izrasta nokat.

Ucrtali smo čitav “ankle system”, a “heel system ” se nalazi ispod njega- križaju se.