“Massing” – rješenje gotovo svih crtačkih problema

Robert Beverly Hale tvrdi: jedini način da dobijete iluziju dubine jest da razmišljate o obliku, o formi. Slavni Cezanneov citat o tome da se sve u prirodi može svesti na kocku, kuglu, jaje, piramidu govori upravo o tome.

Kako bismo jednostavnije prikazali tu nesumnjivu istinu- krenimo od linearnog crteža. Linearni crtež je kostur na koji se može nabaciti boja i ton. Boja može pomoći u stvaranju iluzije trodimenzionalnosti,ali nije nužna. Ona samo obogaćuje i pojačava iluziju. Jednako vrijedi i za ton.

Dakle, iluzija trodimenzionalnosti se može dobiti linearnim crtežom i tu u igru ulazi upravo “massing”. Crtač ni bi smio staviti ruku na papir bez da u glavi već nema zamišljenu jednstavnu osnovnu formu- kuglu, jaje, piramidu ili kocku na koju će svesti složeniju formu. O tome govori Cezanne- složene forme crtač mora pojednostaviti u glavi i svesti na jednostavniji oblik prije nego što ih zabilježi na papiru. Te osnovne forme podliježu zakonima perspektive i time osiguravaju pravilnu upotrebu perspektive na crtežu. Naravno, crtač mora, želi li upotrebljavati “massing” bit upoznat sa osnovnim formama- mora ih moći nacrtati iz glave u svakoj poziciji u odnosu na promatrača.

Taj korak obično nedostaje u obrazovanju crtača i zato u “Neustrašivom oku” svi počinju sa perspektivnim prikazom kcke na koju se onda nanosi ton.

Kocka je superiorno pomagalo za crtanje u perspektivi jer ne ostavlja nikakve sumnje o svojoj poziciji u odnosu na promatrača. Savladavanje i razumijevanje kocke je prvi korak u crtačkoj izobrazbi i u “Neustrašivom oku” se tome pridaje velika pažnja.