Moj učenik položio prijemni ispit na HGB u Leipzigu!

Prošli tjedan sam dobila odličnu vijest da je M.M. položio prijemni ispit na likovnoj akademiji u Lepzigu s najvišom ocjenom!!!!

M.M. je došao k meni na satove početkom kolovoza 2015. s namjerom da upiše ALU u Zagrebu u listopadu 2016. Imao je 27 godina. Počeli smo od samih osnova, jer je imao malo iskustva u crtanju, što u slučaju mojih tečajeva znači od kocke. Početkom 2016 M.M. je dobio stalan posao u svojoj struci te smo odlučili odgoditi prijemni zbog nedostatka vremena. Nastavio je dolaziti na satove i kod kuće crtati radove za mapu.

Početkom 2017. M.M. je ustanovio da će uz pripreme za prijemni ispit koje su uzele maha morati još dodatno polagati državnu maturu. Za upis na Alu potrebna mu je bila ocjena iz hrvatskog jezika s državne mature. Međutim, nije bilo moguće da polaže samo hrvatski jezik u državnoj maturi već paket koji se sastoji od matematike, engleskog i hrvatskog s tim da ako padne iz bilo kog od tih predmeta pao je iz hrvatskog. M. M. se zgrozio i rekao da nema nikakve šanse da položi matamatiku. Nakon kraćeg razmišljanja predložila sam mu da upiše likovnu akademiju u Leipzigu.

Leipziška likovna akademija je doživjela veliki “hype”posljednjih desetak godina zbog Nea Raucha koji je tamo studirao i predavao. Njegove slike su vrlo popularne i doživjele su svjetsku slavu u posljednjih desetak godina. Leipzig je postao posljednje tvrdo utočište figuracije u zapadnoj Europi. Neo Rauch napustio je školu 2015. i time je prestiž škole malo opao. Međutim, voditelji HGB-a su donijeli pametnu odluku i umjesto da promijene smjer škole i odluče se za uvođenje novih medija i konceptuale zadržali su figurativnu liniju zaposlivši Christiana Weihraucha  na mjesto Nea Raucha.

Ovo gore su slike Nea Raucha koje trenutno imitiraju svi figurativci Europe.

M.M. i ja smo se spremali vrlo temeljito. Počevši od bijelih gipsanih geometrijskih, tijela preko crtanih i slikanih gipsanih glava i mrtve prirode došli smo do portreta i akta. Detaljno smo se bavili i perspektivom. M.M je bio discipliniran i uporno je radio na svojoj mapi i pohađao satove. Odlušao je i kompletan ciklus predavanja iz anatomije.

Ovo je rad Christiana Weihraucha:

 

Leipciška škola je zahtijevala da se prije pristupljanja prijemnom ispitu dostavi mapa radova, a zatim, ako mapa bude prihvaćena, pristupi prijemnom ispitu u trajanju od tjedan dana. Za razliku od Likovne Akademije u Zagrebu sadržaj prijemnog ispita nije nam  bio poznat, ali smo zbog temeljitih priprema bili relativno sigurni da smo pokrili sve mogućnosti. Mapa je prošla, a 27.4. 2017. je počeo i prijemni ispit kojeg je M.M. odradio dovoljno dobro da dobije najvišu moguću ocjenu: Rang 1: besondere kuenstlerische Eignung.

Ovdje prilažem pismo naslovljeno na M.M.-a  u kojem piše da je prošao ispit s najvišom ocjenom:

 

 

Nakon što sam primila dobru vijest – malo sam se napuhala. Vjerujem da se slično dogodilo i M:M.-u. Nasreću, napuhavanje traje kratko. Drago mi je da smo i M.M. i ja dobili potvrdu da ozbiljan i promišljen rad daje rezultate.