Potkoljenica, potkoljenica, potkoljenica…

Potkoljenica je zanemaren dio tijela osim možda kod mesoždera koji rado jedu teletinu ( glođu teleću goljenicu). Nikad se ne dešava da me učenici opsjedaju pitanjima o ptokoljenici kao što me znaju ispitivati o crtanju glave ili oka. Ali ako ste u stanju nacrtati koljeno ( sve piše u prošlim objavama o koljenu) , morat ćete se pozbaviti potkoljenicom kako biste došli do stopala ( koje je ponovo fascinantno i svi se raspituju o njemu).

Potkoljenica je se sastoji iz dvije kosti, slično kao i podlaktica, ali su dok podlaktične kosti pokretne i omogućuju rotaciju šake, kosti potkoljenice su povezane čvrstim tetivama koje im onemogućuju kretanje. Kosti potkoljenice imaju isključivo suportivnu ulogu. Zovu se tibija i fibula ( već smo ih spominjali u objavama o koljenu).

Problem slikara/anatoma jest da mora proučiti kosti dijelova tijela koje želi nacrtati i pojednostaviti ih. Pri tome se služi knjigama iz anatomije i samim kostima. Problem koji se postavlja prilikom konstrukcije tibije jest činjenica da  tibija na vrhu ima cilindričnu platformu koja se u sredini kosti pretvara u trostranu prizmu kako bi se na dnu pretvorila u četverostranu prizmu odnosno kvadar. Slikar/anatom to mora moći prevesti u crtež. Evo kako će se cilindar “prespojiti” u trostranu prizmu:

Ovako bi izgledalo dno tibije:

 

A ovako kompletna kost:

 

Nakon što prijeđe u četverostranu prizmu, tibija s unutarnje strane ima ispupčenje koje spriječava lateralno proklizavanje zgloba. S vanjske strane je proklizavanje spriječeno izbočenjem fibule. Fibula je druga kost u potkoljenici i, kao što sam već spomenula, vezana je za tibiju čvrstim tetivama. 

 

Između ispupčenja tibije i fibule nalazi se stopalo – uglavljeno je između dvije kosti potkoljenice vlastitom kosti koja se zove “astrogalus” i valjkastog je oblika.Slikari o stopalu razmišljaju kao o prepolovljenoj zdjeli za salatu koja na vrhu ima valjak uglavljen između kosti potkoljenice, koji stoplau omogućuje pokret koji ga postavlja na vrh prstiju ( kao balerinu) ili na petu.

 

Sada imamo prednji plan potkoljenice sa stopalom, ali da bismo dobili kompletan uvid u potkoljenicu trebat će nam obje bočne strane, te stražnja. 

Bočni plan s vanjske strane se sastoji od tibije na koju je vezana fibula svojim ispupčenjem na skočnom zglobu.

 

Bočni plan s unutrašnje strane je vrlo jednostavan, jer imamo samo tibiju s lateralnim izbočenjem.

 

Preostaje nam samo još da se pozabavimo stražnjim planom koji je vrlo nalik prednjem.

Sada imamo kompletnu sliku kostiju potkoljenice, pa ćemo se u sljedećoj objavi pozabaviti mišićima.