Rameni pojas-kako ga nacrtati uz pomoć anatomije (treći dio)

U prošloj smo objavi nacrtali koštani dio ramenog pojasa. Sada ćemo se pozabaviti mišićima koji lopaticu pokreću po prsnom košu. Smjerovi pokretanja lopatice su gore-dolje i lijevo-desno po prsnom košu.

Kao što smo već nebrojeno puta napisali u ovom blogu, anatomija se uči proučavajući pokret koje tijelo izvodi i razmišljajući o tome gdje bi se nalazio mišić odgovoran za tu kretnju.

Prvo pitanje u vezi kretanja lopatice je: gdje se nalazi mišić zadužen za pokretanje lopatice prema naprijed po po prsnom košu?

Mišić odgovoran za taj pokret zove se “serratus anterior”. Ime mu u prijevodu s latinskog znači “prednji mišić nazubljen poput pile”. Počinje na donjem uglu lopatice, a hvata se poput krakova hobotnice na rebra 5-9. Linija kojom se kreću “krakovi” “serratusa” počinje kod muške bradavice i kreće se spiralno po jajastom prsnom košu. Nadam se da ne moramo specijalno  napominjati da oblik prsnog koša ovisi o namjeri slikara te da jaje nije jedini koncept prikladan za prsni koš. No, ako imamo jaje, ovako bi to izgledalo u profilu:

Sa stražnje strane se vidi samo početno hvatište na donjem uglu lopatice:

Početnici često zamjenjuju krakove “serratusa” s rebrima, jer se njihov reljef jasno vidi na prsnom košu. On se, doduše, veže na prsni koš i lopaticu vuče po njemu u spiralnoj liniji. “Serratus” je dobro razvijen kod boksača, jer sudjeluje u udarcu. Sljedeći put kad budete gledali Cro Copa kako se maklja s nekim drugim divljakom – obratite pažnju na “serratus anterior” i nikada više nećete zaboraviti na “serratus”.

Sada smo, dakle, lopaticu pomaknuli prema naprijed i vrijeme je da je vratimo natrag otkuda je i došla. Gdje bi se trebao nalaziti mišić koji lopaticu vraća u početnu poziciju?

Mišić koji lopaticu vuče nazad prema kralježnici počinje na unutrašnjoj stranici lopatice, a završava  uz kralježnicu. Zove se “rhomboideus” i ime je dobio (očito) zbog svog romboidnog oblika.  Kada se lopatice približe jedna drugoj između njih nastane “kvrga” koju Hale zove “the rhomboid bulge”. Vlakna “rhomboideusa” idu od lopatice prema kraljeznici i slikari proučavaju njihov smjer, jer im nekad pomogne u smještanju smjera sjenčanja.

Insercija vlakana “rhomboideusa” u kralježnicu je obilježena oblikom aponeuroze koja okružuje kralješke. Mišić prestaje odnosno nastavlja se na aponeurozu što čini da se kralješci ističu. Najveći kralježak je sedmi i na njemu, smatraju slikari, počinje baza vrata. Ovako bi to izgledalo u praksi: