Rameni pojas-najgnjusnija stvar koju ste ikad poželjeli nacrtati (drugi dio)

Dakle, pročitali ste moju objavu “Kako nacrtati prsni koš” i u stanju ste ga nacrtati u skladu s predloženim proprorcionalnim sistemom koji vam je još uz to i savršeno jasan. Evo kako bi to trebalo izgledati:

Prsni koš gledan sprijeda ili straga izgleda za nas slikare izgleda jednako. Uzmimo da je na gornjoj shemi prsni koš gledan straga.

Sada si moramo postaviti tri pitanja: kako izgledaju lopatice i koje su veličine u odnosu na prsni koš te gdje su na prsnom košu smještene.

Na prvo pitanje smo odgovorili u prošlom blogu: forma lopatice je sferični trokut sa spiralnim lopatičnim grebenom i “glenoid cavity” smještenom ispod lopatičnog grebena. Evo lopatice is prošle objave:

Dimenzije lopatice, da odgovorim na drugo pitanje, su takve da stranice trokuta iznose “5-eyed-line”. 

Smještanje lopatica je škakljiv posao. Postoji linija koju smo spominjali u objavi u prsnom košu koja se zove “line of the angle of the ribs”. To je linija koja označava mjesto gdje rebra mijenjaju smjer. Tu liniju smo ucrtavali na prsnom košu sprijeda ( ucrtana je i na gornjoj shemi prsnog koša), ali može se produžiti do lubanje gdje onda označava širinu mišića na stražnjoj strani vrata ili do pelvisa gdje označava mjesto spajanja “erector spinae” (skupina mišića koja omogućuje da držimo leđa uspravnima). Ovako bi ta produžena linija izgledala na našoj shemi prsnog koša gledanog straga:

Lopatice leže unutar gornjih dviju leđnih kocki na “line of the angle of the ribs” i ispunjavaju te gornje kocke zato što im je veličina stranice, kao što smo već naveli, iznosi “5-eyed-line”. Udaljenost između lopatica iznosi “5-eyed-line” što smješta lopatice na krivinu prsnog koša. Početak lopatičnog grebena leži izvan kocaka našeg proporcionalnog sistema.

 

Pogledajmo kako bi to izgledalo u profilu. Prsnim košem u profilu smo se bavili u objavi o prsnom košu pa ćemo sada samo ucrtati shemu bez objašnjavanja.

Lopatice, kao što sam već navela, leže na krivini prsnog koša, usmjerene su prema naprijed i lopatični greben koji izviruje iz leđnih kocaka straga se veže na ključnu kost sprijeda. Ključna kost je vezena za prsnu kost i to je jedina koštana veza u ramenom pojasu. Lopatica nije vezana kostima za prsni koš, jer bi joj to onemogućavalo mobilnost. Lopatice na njihovom mjestu drže mišići i tetive koji joj omogućavaju da klizi po prsnom košu naprijed-nazad i gore-dolje. 

Ovako bi lopatice na prsnom košu izgledale iz profila