Je li Pablo Picasso bio prevarant i kradljivac?

 

U posljednjoj sam objavi pokušala pokazati da se Pablo Picasso okoristio egipatskom konvencijom u svojoj kasnoj stvaralačkoj fazi. Kad do toga dođemo na predavanjima moji se učenici snebivaju razočarani: korištenje tuđom konvencijom smatraju u najmanju ruku nedostatkom originalnosti,a u najgorem slučaju krađom.

 

neustrašivo oko- Mačka i ptica by Pablo Picasso

Picasso je uvijek bio na lošem glasu među laicima- smatraju da je “prodavao ideju” i da izradu slike kao što je “Mačka i ptica” nije potrebna naročita vještina. Kažu da nije umio slikati. Doda li se tim sumnjama još i činjenica da je konvencija “ukradena” – Picasso izaziva sveopće gnušanje.

Je li Picasso zaslužio gnušanje? Je li doista prevarant i kradljivac?

Picassov otac je bio dobar slikar i učitelj slikanja i mladi Picasso je počeo dobivati slikarsku poduku u dobi od 3 godine. Sa 16 godina je toliko dobro savladao zapadnoeuropski slikarski sistem da slika “Prvu pričest” – sliku velikog formata u svom njenom iluzionističkom sjaju.

neustrasivo oko-picasso prva pricest

Nakon što im pokažem “Prvu pričest” moji učenici prestanu prigovarati Picassovoj slikarskoj vještini.

 

Za ušutkivanje prigovora o na račun “krađe konvencije” služim se sjajnim citatom iz djela Roberta Henrija “The Art Spirit” :

” Through art mysterious bonds of understanding and of knowledge are established among men. They are the bonds of a great Brotherhood. Those who are of the Brotherhood know each other, and time and space cannot separate them. The Brotherhood is powerful. It has many members. They are of all places and of all times. The members do not die. One is member to the degree that he can be member, no more, no less. And that part of him that is of the Brotherhood does not die.”

 

Picasso je definitivno bio član “Bratstva” i time mu je svo znanje kojim se želio i mogao služiti bilo dostupno. Radi se o univerzalnom znanju koje je nastalo radom generacija sposobnih ljudi. Ono pripada svima i prema tome ne može biti ukradeno.