Kako nacrtati prsni koš (drugi dio)

U prošloj sam objavi demonstrirala crtanje prsnog koša u anfasu. Sada ću ga nacrtati u profilu, jer samo kombinacija informacija iz “en face-a” i profila omogućuje crtaču da uspješno konstruira i crtež u “tri četvrt”.

Počet ćemo, kao i u posljednjoj objavi, od glave. Glava se nalazi u dvije “kutije” u “en face”-u kao i u profilu i te se “kutije” ne mijenjaju.

 

U njih ponovo stavljam kuglu koja predstavlja moždani dio glave i ima promjer “5-eyed-line” ( o tome sam pisala u prosloj objavi) te jaje koje predstavlja facijalni dio i ima duljinu sedam očiju zbog čega malo strši i iz “kutije”. Također strši i u prednjoj plohi, jer akademska glava u profilu ima proporcije šest sa sedam. O tome sam iscrpno pisala u objavama o glavi.

Ispod “kutija” u koje pakiramo glavu i vrat nalaze se dvije kutije za prsni koš.( U “en faceu” ih je bilo četiri.)

Sada dolazimo na dvije važne topografske oznake koje smo već spominjali u “en faceu” : “pit of the neck” i ” 7th cervical”. One su vrlo važne jer se između njih dvije nalazi “circle of the first ribs” koji također čini bazu cilindra vrata. Baza cilindra vrata u ovom položaju izgleda kao ravna linija.

Prije nego li se počnem baviti prsnim košem moram se pozabaviti “sternumom”. Kao što sam pisala u posljednoj objavi on se sastoji iz tri dijela koji se zovu “manubrium”, “gladiolus” i “xiphoid”. U “en faceu”-u nije vidljivo da se između svakog tog dijela mijenja kut “sternuma” te da on strši izvan svojih “kutija”.

 

Oblik “sternuma” ključan je za razumijevanje oblika prsnog koša. Početnici redovito nisu svjesni koliko je prsni koš velika forma i koliko zapravo ide u dubinu pa ga ne crtaju dovoljno širokim.

Ključ za razumijevanje ljudskog prsnog koša je njegova dubina. On je plitak usporedi li se s prsnim košem psa ili konja. Mora biti plitak jer ljudi balansiraju na dvije noge i duboki, uski prsni koš bi ih prevaljivao na nos. Ljudski prsni koš je plitak ( kao što sam napomenula u prošloj objavi),a njaveća mu je širina u ravnini “xiphoida”.

U Haleovom sistemu prsni koš je zamišljen kao jaje, ali slikari imaju slobodu koncipirati prsni koš kako god zažele. Izbor geometrijskog tijela u koji će smjestiti objekt koji žele nacrtati također definira crtačev stil. Stil počinje svjesnim crtačevim izborom geometrijskog tijela na koje će svoditi složene forme.

Nastavak škole crtanja prsnog koša dostupan je na na ovoj poveznici.