Prsni koš- koliko je važan za crtanje akta i kako ga nacrtati

Prsni koš je najveća forma u ljudskom tijelu. To je neosporna činjenica, ali crtači početnici nisu nimalo svjesni njegove važnosti ili čak postojanja. Kao što sam već pisala u prijašnjim objavama, ako crtač nije svjestan postojanja određene forme, neće je moći nacrtati. Tko želi dobro crtati akt, mora se pozabaviti anatomijom u kojoj prsni koš zauzima važno mjesto.

U Halevom proporcionalnom sistemu najvažnija mjerna jednica je tzv five-eyed-line. To je pravac koji prolazi najširim dijelom lubanje, a ime je dobio po tome što se smatra da je razmak između dva oka jednak dužini jednoga, a dodamo li tome još dva oka dobit ćemo širinu lubanje na njenom najširem dijelu.

 

 

“Five-eyed-line” je Haleova osnovna jedinica za konstrukciju akta. Za glavu i vrat će nam trebati dvije kocke, čije stranice iznose “five-eyed-line”.

Obratite pažnju da je jaje koje predstavlja lice dulje od kugle. Njegova dužina je “sedam očiju”.

Za konstrukciju prsnog koša potrebne su nam četiri jednake kocke u koje ćemo ga “upakirati”. 

 

 

Haleov proporcionalni sistem se bazira na koštanim topografskim oznakama. Koštane su jer se meso može smanjivati ili povećavati, ali kosti uvijek ostaju jednake. Topografske oznake koje su izabrane su takve da bez obzira na debljanje ili mršavljenje modela uvijek ostaju vidljive. 

Prva takva oznaka je “pit of the neck”. Ona se nalazi jednu kocku dolje kad se spuštamo od glave. To je prva oznaka za bazu cilindra vrata.

Druga oznaka za bazu cilindra vrata je sedmi vratni kralježak. On je poznat po tome što ga svi lako mogu napipati- to je najizbočeniji kralježak u vratu. Svi sisavci ( uključujući i žirafu) imaju sedam vratnih kralježaka. On se nalazi  na stražnjoj strani kutije vrata i između njega i “pit of the neck” se smješta baza cilindra vrata. Hale bazu cilindra vrata još zove i “circle of the first ribs”. 

Nakon što smo ucrtali bazu cilindra vrata, prelazimo na sljedeću oznaku, a to je “sternum”. On se sastoji od tri dijela: prvi se zove “manubrium”, drugi “gladiolus”,a treći dio je hrskavica koja se zove “xiphoid”. Anatomi su o njemu razmišljali kao o bodežu: “manubrium” znači drška, a “gladiolus” mač ili oštrica. Na “manubriumu” ima mjesta za jedno i po rebro, a na “gladiolusu” za još šest i po. Manubrium također ima udubljenja u koje ulaze ključne kosti. Ovako bi izgledao “sternum” izbliza:

Sada kada znamo kako izgleda “sternum” izbliza, preostaje nam da odlučimo o njegovoj veličini u odnosu na prsni koš. Hale i stari anatomi su smatrali da duljina “sternuma” plus duljina “manubriuma” iznosi “five-eyed-line” što znači da će doći do dna prvih kocki prsnog koša. “Xiphoid” je komadić hrskavice koji strši u drugu kocku prsnog koša.

Iako je malen i neugledan, “xiphoid” ima važnu ulogu u proporcionalnom sistemu: kroz njega prolazi pravac na kojemu je prsni koš najširi. To je vrlo važan podatak, jer diktira osnovni oblik prsnog koša. 

Velik dio posla konstrukcije je obavljen, sad nam još samo preostaje da ucrtamo rebra. Prije nego što to učinimo potrebno se bolje upoznati s njihovim karakteristikama. Ljudi imaju dvanaest rebara. Prvih šest se spajaju na “sternum” vlastitom hrskavicom. Četiri donja dijele hrskavicu kojom se spajaju na sternum, a dva posljednja nisu uopće vezana za sternum. Ova koja se vežu na “sternum” Hale zove “true ribs”, a ona koja nisu vezana na “sternum” zove “floating” ribs. Slikare zanimaju “true ribs” zato jer zajedno čine jajoliku formu prsnog koša, a slikare forma zanima prije svega, jer je ključ za trodimenzionalnost.

Prije nego što počnemo ucrtavati rebra potrebno je još znati da peto rebro završava na dnu prve kocke prsnog koša, a deseto na dnu druge kocke prsnog koša. A to su sva rebra koja nas zanimaju.

Međutim, to nije sve, jer se rebra vežu na prsni koš hrskavicom koja ima svoj karakteristični oblik i počinje na određenom mjestu. Postoji linija koju Hale ucrtava na prsnom košu prije nego što ucrta rebra koja označava mjesto gdje rebra završavaju i počinje hrskavica. Evo je dolje:

Sad možemo prijeći na ucrtavanje rebara:

Primijetit ćete da sam ucrtala samo rebra i hrskavicu prvih pet rebara. Razlog je taj što posljednja četiri rebra hrskavicu dijele i ta hrskavica ima oblik koji je specifičan svakom čovjeku. Ne postoje dvije identične hrskavice na rebrima. Haleov prijedlog je da završetak hrskavice ima dvije velike “zavjese” i dvije male. Evo konačno kompletnog prsnog koša:

U sljedećoj ću se objavi nastaviti baviti prsnim košem i crtati ga u profilu, te sjenčati.