Kako nacrtati usta uz pomoć perspektive i anatomije (prvi dio)

Prošlu objavu sam završila obećanjem da ću se baviti lubanjom u “3/4”, ali zbog velikog interesa sam odlučila pisati o ustima. Usta su veliki izvor frustracija mojih učenika, jer od djetinjstva crtaju kičaste srcolike oblike.

neustrašivo oko-cupids-bow

Ako ste čitali moj blog, dosada biste već morali znati da se bez znanja anatomije neću upustiti u crtanje bilo kojega dijela ljudskog tijela, pa tako ni usta. O anatomiji dijela lubanje na kojem se nalaze usta smo već pisali. Usta se nalaze na valjku koji čine zubi i to za slikare ima veliko značenje, jer se oblik usta mijenja s položajem valjka u prostoru.

Uzmimo pojednostavljen crtež usta i koncentrirajmo se samo na srednju liniju usana da vidimo kako se mijenja s položajem valjka u prostoru:

neustrašivo oko-usta-pojednostavljeno

Sada ću srednju liniju usana nacrtati na 3 valjka u različitim pozicijama u odnosu na promatrača. Prvi valjak se nalazi u razini promatračevih očiju (promatrač mu ne vidi ni gornju niti donju plohu) i u tom slučaju će srednja linija usana biti ravna crta:

 

neustrašivo oko-valjak-pod-90-stupnjeva

 

Drugi valjak je ispod promatračevog horizonta (promatrač vidi gornju plohu valjka) i u tome slučaju će srednja linija usana biti konkavna prema gore odnosno usta će se “smiješiti”.

neustrašivo oko-valjak-odozgora

Treći valjak se nalazi iznad promatrača (promatrač vidi donju plohu valjka) te će tada srednja linija usana biti konveksna prema dolje, odnosno usta će imati žalosnu grimasu.

neustrašivo oko-valjak-odozdola

Ali utjecaj položaja valjka u odnosu na promatrača ne staje na srednjoj liniji usana- položaj valjka mijenja i sam oblik usana. Svojim učenicima dajem da za vježbu ispišu svoje ime na različitim geometrijskim tijelima. Pokušajte ispisati svoje ime na valjku u različitim položajima da vidite što će se dešavati sa slovima.

Vratimo se na usta i na utjecaj položaja valjka u prostoru na sam oblik usana. U prvom primjeru imamo valjak koji je u razini očiju promatrača i srednja linija usana je ravna crta. Oblik usta se ne mijenja ni na koji način, gledamo ih direktno.

neustrašivo oko-usta na-valjku-pod-90

U sljedećem primjeru imamo valjak na koji promatrač gleda odozgo, što utječe na liniju usana tako da postaje konkavna prema gore. Ali i ostale linije usana se mijenjaju pod utjecajem tog položaja-  sve linije usana postaju konkavne prema gore, jer se nalaze na istom valjku.

nesutrašivo oko-usta-na-valjku-odozgora

U posljednjem primjeru crtamo valjak na koji promatrač gleda odozdola. Srednja linija usana je konveksna prema gore, ali i sve ostale linije su konveksne prema gore.

neustrašivo oko-usta-na-valjku-odozdola

Promjene u crtežu usana koje ovise o položaju glave su vrlo suptilne i crtač ih neće vidjeti sam od sebe ako ih na njih nije bio upozoren. To su fine razlike koje neškolovani promatrač neće svjesno primijetiti, ali ako budu nedostajale umanjit će iluziju trodimenzionalnosti crteža i to će promatrač osjetiti bez svjesnog razumijevanja.

U idućoj objavi osvrnut ću se na anatomiju usta i kako to inkorporirati u perspektivno točan crtež.