Šest zakona Sie Hoa ili kako nacrtati nogu (osmi dio)

Prošlu smo objavu završili proučavanjem kvadricepsa. Zadatak svakog slikara ozbiljno zainteresiranog za svoj posao jest da se posluži svim dostupnim sredstvima kako bi se domogao informacija o obliku i poziciji kostiju i mišića, jer mu samo to omogućuje uspješno crtanje figure. Počinjemo dakle s ucrtavanjem dijela kvadricepsa koji se nalazi ispod ostale tri glave i podržava ih poput jastuka. Izrasta iz femura i zove se “cruerus”.

Iznad “cruerusa”, koga slikari ne crtaju, jer se ne vidi, nalaze se dodatne dvije glave kvadricepsa “vastus lateralis” i “vastus medialis”. Prvi se nalazi s vanjske strane koljena, a drugi s unutrašnje, ali se linija između njih ne crta, jer je pokrivena trećom glavom kvadricepsa  koja je”rectus femoris”. I “medialis” i “lateralis” počinju u točki koja se nalazi tik iznad acetabuluma i nosi zastrašujući naziv “anterior inferior iliac spine”, a završavaju u tetivi koja se nalazi iznad patele. Tetiva ima specifičan oblik koji ćemo odmah ucrtati u shemi zajedno sa “anterior inferior iliac spine”.

Nakon što smo ucrtali početnu i krajnju točku “medialisa i “lateralisa” možemo ucrtati i sam mišić.

Sad imamo dobru podlogu za ucrtavanje posljednje glave kvadricepsa, a to je “rectus femoris”. On počinje uskom tetivom na “anterior inferior iliac spine” i završava u tetivi iznad patele zajedno sa “lateralisom” i “medialisom”

Tetiva iznad patele nije elastična i patela je njome u gornjem dijelu vezana za mišić, a u donjem je, također  neelastičnom tetivom, vezana za tibiju. Iz toga proizlazi da kad se kvadriceps u akciji kontrahira, vuče prema gore patelu, a patela donjim ligamentom povlači tibiju i time se noga savija u koljenu. Naravno da u kontrakciji kvadricepsa nije obavezno da noga bude savijena u koljenu. No ako je želimo držati ravnom morat ćemo to učiniti svjesno.