Kako nacrtati koljeno (treći dio)

U prošloj smo se objavi bavili koljenom na ispruženoj nozi. Ali noge modela nisu uvijek ispružene i ne gledamo ih uvijek sprijeda, te je zato važno analizirati koljeno savijene noge.

Počet ćemo s crtežom lijeve noge gledane izvana. Naravno, počinjemo s crtanjem kostiju od kojih se sastoji koljeno, a to su femur i tibija. S vanjske starne tibije se vidi glavica fibije, a iznad svega se nalazi patela koja je za tibiju i kvadricpes vezana ligamentima ( koje smo spominjali u prošliom objavama). Prilikom savijanja noge u koljenu dolazi do klizanja femura po tibiji prema naprijed, a pozicija patele prilikom savijanja koljena ovisi o duljini donjeg patelarnog ligamenta. Također valja upamtiti da su bočne dimenzije “kalema” femura veće nego što mu je visina što će uroditi time da je savijeno koljeno “više” nego koljeno na ispruženoj  nozi.

Na vanjskoj strani koljena je vidljiva glava kvadricepsa pod imenom “vastus externus” i ona se hvata za vanjsku stranu gornjeg patelarnog ligamenta.  “Vastus externus” je opušten u ovoj poziciji koljena te ima formu “zavjese” koja “pada” preko “hamstring group”.Tik ispod vanjske glave kvadricepsa nalazi se kost- vanjska strana femura je “gola” i u ovoj poziciji se lako može opipati rukom šupljina ispod vanjske glave kvadricepsa.

 

Međutim, to nije sve. S vanjske strane koljena vide se važni detalji koje čine ligamenti pozicionirani s vanjske strane koljena. Prvi veliki vidljivi ligament je “ilio-tibial liagment”. To je tetiva mišića koga smo razglabali u detalje u prošlim objavama o crtanju noge i koljena, a zove se “tensor fasciae latae”. Njegova tetiva završava u s vanjske strane tibije.

 

Ali to još uvijek nije sve 🙂 U samu glavicu fibule se hvata još jedan važan ligament, a to je ligament kojim se stražnja loža veže na prednju stranu tibije odnosno fibule.  On je vrlo važan, jer je vidljiv u sjedećim pozicijama modela. Izgleda izgleda kao oštar akcent na mekoj vanjskoj strani bedra na mjestu gdje bedro prelazi u potkoljenicu. Iza oštrog ligamenta se hvata, u ovoj poziciji opuštena i viseća, stražnja loža ili “hamstring group”.

 

Evo kako taj ligament izgleda s prednje strane. ( Propustila sam ga naglasiti u prošloj objavi.)

 

Na pojednostavljenjoj Rembrandtovoj skici dolje je snažno akcentiran ligament stražnje lože, a iza njega je vidljiva viseća stražnja loža. Činjenica da je skica pojednostavljena, a Rembrandt je našao shodnim samo uvrstiti taj ligament u svoju skicu, dokazuje važnost tog ligamenta u crtanju koljena. ( Rembrandtova skica je preuzeta iz Halove knjige “Anatomy Lessons from the Great Masters” kuće Watson i Guptill koju ponovo toplo preporučujem.)

U sljedećoj ću se objavi osvrnuti na unutranju stranu koljena u sjedećoj poziciji. Savjetujem vam da do tada opipavate svoja koljena, jer ruka vidi bolje od oka.