Kako nacrtati ruku uz pomoć anatomije (treći dio)

Prošlu sam objavu završila ucrtavanjem kompletnih kostiju šake desne ruke u položaju okrenutom dlanom prema gore. Kod crtanja šake kosti igraju najvažniju ulogu jer joj daju oblik. Međutim, na šaci postoje i grupe mišića koje joj daju njen karakterističan izgled. 

Pogledamo li dlan vlastite ruke ili još bolje opipamo li ga osjetit ćemo da je prlično tvrd i koščat osim na vanjskim rubovima na strani malog prsta, te palca. To se nalaze skupine mišića koje omogućuju pokretljivost malog prsta i palca. Ostali mišići koji su zaduženi za pokretanje šake se nalaze na podlaktici i imaju duge tetitive koje završavaju na krajevima prstiju. Šaka je kao marioneta na koncima (tetivama) koju pokreću mišići smješteni na podlaktici. O tim mišićima ću pisati u posebnoj objavi, a danas ću se osvrnuti na kratke mišiće smještene na samoj šaci.

Počnimo, dakle, sa mišićima koji se nalaze na dlanu uz palac koji tvore jasnu izbočinu. Ta izbočina se zove “thenar eminence” i sastoji se od dva mišića koji leže jedan na drugome i tako čine “brežuljak” uz palac.

Prvi mišić leži poprijeko na metakarpalnu kost palca (tamo počinje), a završava na metakarpalnoj kosti srednjaka. 

 

Okomito na njega leži mišić koji počinje na “head of the scaphoid” (ishodišna točka za pravce na kojima leže prsti- o njoj sam pisala u prošlim objavama), a završava na kraju metakarpalne kosti palca. 

 

Funkcije čitave gore nacrtane skupine je pokretanje palca prema centru šake odnosno adukcija palca zbog čega mišić nosi ime “adductor of the thumb.”

Skupina koja se nalazi uz mali prst se također sastoji od dva mišića koji se preklapaju. Prvi je mali okrugli mišić pod nazivom “palmaris brevis” ( u prijevodu “kratki mišić dlana”) koji se nalazi na kostima karpusa. Njegova funkcija nije jasna.

 

“Palmaris brevis” djelomično prekriva “abductor digiti minimi brevis” ili u prijevodu “kratki abduktor malog prsta” čiju funkciju objašnjava njegovo ime: pomicanje malog prsta od centra šake odnosno prema van. On počinje na karpusu, a završava na kraju metakarplane kosti malog prsta. 

 

Došli smo do kraja mišića koji su smješteni na dlanu. U sljedećoj ću se objavi baviti rukom u pronaciji počevši s njenim kostima.

Naslovnu sliku nacrtao je Bartolomeo passarotti i izvadila sam je iz knjige R.B. Halea “Anazomy Lessons from the Great Masters” koju toplo preporučujem.