Oko – što trebate znati kako biste ga nacrtali

Ako ste čitali moje objave do sada sigurna sam da znate da se neću upustiti u crtanje oka bez da prethodno analiziram koja su znanja potrebna kako bi se oko nacrtalo korektno. Prije svega treba donijeti odluku o obliku samoga oka, odluku koju Robert Beverly Hale naziva “massing”. Kako bismo odgovorili na to pitanje slikar ima dužnost pogledati što oko ustvari jest i kako izgleda u stvarnosti. A zatim bi se trebao dočepati knjiga iz anatomije i pogledati slike. Nakon što je prikupio informacije o oku, može donijeti odluku o “massing”-u.

Oko se sastoji od očne jabučice koja se nalazi u koštanoj rupi na glavi tzv očnoj duplji. Na donjoj slici imamo dobru sliku očne jabučice u profilu. Jasno je da je očna jabučica kugla i to je odgovor na pitanje o “massingu”. 

Oblik očne duplje bit će nam jasan pogledamo li bilo koju lubanju i već sam crtala njihovu pojednostavljenu shemu:

 

Dakle, jasno nam je da je oko zapravo kugla koja se nalazi u očnoj duplji čiji pokret nam je otprije poznat.

Na očnoj se jabučici nalazi iris ili šarenica i zauzima prilično je velika.

Čitava ta konstrukcija se nalazi ispod velikog kružnog mišića koji se zove Orbicularis oculi. Njegova vlakna su paralelna i prolaze čitavom duljinom kapka i oka i prekrivaju i očne duplje.

Slikari se, međutim, više fokusiraju na oblik koji Orbicularis oculi ima kad je prekriven kožom. Oblik gornjeg i donjeg očnog kapka je diktiran očnom jabučicom koju prekriva. Ključ za crtanje očnog kapka leži u poznavanju činjenice da očni kapci prate formu kugle na kojoj leže. Gornji kapak prekriva gornji dio irisa i u principu leži tik iznad pupile. Donji kapak se, pak, nalazi na donjoj granici irisa.

Važno je napomenuti da je gornji kapak veći i deblji od donjeg zbog toga što se u njemu nalaze žlijezde koje proizvode suze i vlaže očnu jabučicu. Iznad pregiba gornjeg kapka koji se obično nalazi nešto iznad stvarne granice očne jabučice može se nalaziti još jedan kožni nabor.

Svo ostalo tkivo koje se sastoji od tkiva Orbicularisa orisa s nešto potkožne masnoće i kože slikari trpaju pod naziv “sausage” ( u prijevodu “kobasica”) i smještaju na vanjski dio oka sve do i preko kostiju očne duplje.

U unutarnjem kutu oka nalazi se žlijezdica koja proizvodi supstancu nalik vosku i zove se Caruncula. Iza nje se nalazi ostatak trećeg oka u obliku male ružičaste membrane pod nazivom Plica. Slikari jako vole Carunculu i Plicu zbog boje- obično je ističu crvenom što očima daje živost.

Ovim završavam objavu o dijelovima oka koje biste trebali poznavati kako biste uspješno crtali oči. U sljedećoj objavi ću se baviti sjenčanjem oka pod tradicionalnim osvjetljenjem s korištenjem “massinga”.

Kako se u svom blogu ne bih samo bavila tehničkim dijelovima slikarstva i zanemarila inspiraciju završit ću ovu objavu strofom Mandeljštamove pjesme “Stihovi o neznanom junaku” u engleskom prijevodu. Nije da stihovi imaju neke veze s okom, ali su lijepi, a spominje se i mrežnica. 

“Arabian horse mash, a medley,
The light of speeds ground up into a ray,
And with its slanting soles
The ray stands on my retina.”

Serija članaka: Oko – što trebate znati kako biste ga nacrtali

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, drugi dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, treći dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, četvrti dio

Kako nacrtati portret odnosno ljudsku glavu, prvi dio