Šest slikarskih zakona Sia Hoa ili kako nacrtati nogu (četvrti dio)

U posljednjoj smo objavi došli do zaključka o obliku femura. Femur je ključan kod crtanja noge zato što bedru daje nejgov karakteristični oblik. Međutim, kako bismo dobro znali nacrtati nogu moramo znati gdje počninje i gdje završava. Završetak je jasan- noga završava stopalom. 

Ali gdje počinje?

Vratimo li se na oblik femura i njegov početak, vidjet ćemo kuglu na početku kosti.

 

Ta kugla je dio velikog zgloba, jer spada u pripadajuću okruglu rupu koja se nalazi na zdjelici i nosi naziv “acetabulum” (što znači “čašica za ocat”). Svi mi instinktivno razumijemo mehaniku takvog zgloba, jer nije sofisticirana, dapače, primitivna je. Ali “acetabulum” se nalazi na određenom mjestu na zdjelici, a nacrtati zdjelicu ispravno i razumjeti njezinu funkciju je komplicirano. A nacrtati nogu ispravno bez razumijevanja zdjelice je nemoguće.

Ako ste se počeli pitati kakve to veze ima sa zakonima Sia Hoa ili pak Hokusaijem i misliti da sam u žaru digresije zaboravila početak predavanja- uvjerevam vas da vas da nisam i da je Hokusai bio vrlo svjestan oblika zdjelice i da to još sve spada pod drugi zakon. (Podsjećam na drugi zakon: “Law of the bones by the means of the brush”).

Sada ću pokušati sistematizirati zdjelicu prema metodi Roberta Beverlyja Halea, jer mislim da boljeg načina nema.  Počet ćemo, kao i uvijek kad se radi o velikim formama, a zdjelica to svakako jest, sa osnovnom geometrijskim tijelom. U Haleovom sistemu to bi bila kocka čija duljina stranice jest “five-eyed-line”. Za smještaj zdjelice će nam biti potrebne četiri takve kocke.

Prva relevantna topografska oznaka jest “anterior superior iliac spine”. Ime je zastrašujuće i znači “prednji gornji zdjelični greben”. Ta se točka nalazi za na dnu prve kocke, za jedno oko pomaknuta prema centru. 

Iduća konstrukcijska točka je “wide point”. To je točka koja označava mjesto na kojem je pelvis najširi, a nalazi se na vanjskim plohama gornjih kocki i to za četvrtinu duljine plohe pomaknuta prema gore.

 

Treća konstrukcijska točka je “high point” ili točka u kojoj je pelvis najviši. Ona se nalazi na sredini gornjih kocaka.

Povežemo li te tri točke počet ćemo nazirati oblik zdjeličnog grebena.

Kako bismo zatvorili crtež zdjeličnog grebena potrebno je smjestiti “sacrum”. Sacrum je sferični trokut na stražnjoj strani zdjelice nastao srastanjem posljednjih kralježaka. Na našoj shemi “sacrum” zauzima trećinu kompletne duljine donje plohe gornjih kocaka i dosiže do polovice donjih kocki. Ako imamo te tri točke- lako ćemo ucrtati “sacrum”.

 

Uspjeli smo vrlo brzo ucrtati stražnji dio složene forme zdjelice uz pomoć Haleovih topografskih oznaka. Prednju stranu, na kojoj se nalazi “acetabulum”, ćemo “dohvatiti” u idućoj objavi. Do tada meditirajte nad drugim zakonom Sie Hoa : ” Law of the bones by means of the brush!”

Serija članaka: Šest slikarskih zakona Sie Hoa

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, prvi dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, drugi dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, treći dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, četvrti dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, peti dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, šesti dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, sedmi dio

Možda vas zanimaju i sljedeće objave:

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, prvi dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, drugi dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, treći dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, četvrti dio