Šest zakona Sie Hoa ili kako nacrtati nogu (šesti dio)

U prošloj smo se objavi počeli obračunavati sa zdjelicom u profilu.

Ostalo nam je još nekoliko topografskih oznaka koje treba uračunati u profil. Prva je symphisis pubis koja se nalazi nasuprot završetka sacruma.

Zatim je na redu sjedna kost. Nalazi se na pravcu koji je okomit na “high point” na udaljenosti od jednog oka od dna donje kocke.

sjedna kost

 

Sad nam je preostalo da zatvorimo konstrukciju zdjelice i da ucrtamo “acetabulum”.

Naravno, i u profilu moramo ucrtati femur na mjestu koje mu je određeno: glava femura ulazi u “acetabulum”,a vrat i “great trochanter” čine izbočinu koja se može napipati ispod mišića i kože. Svojim učenicima redovito savjetujem da se opipavaju, jer prst vidi bolje od oka. Primarno ljudsko osjetilo nije vid, nego opip. (Ovo ponavljam ad nauseam na njihovu radost.)

Prije nego što se latimo ucrtavanja femura na njegovo mjesto moramo odrediti koja mu je duljina. Duljina femura iznosi trostruki “five-eyed-line”. Znamo da počinje u “acetabulumu” pa to uračunavamo u ukupnu duljinu femura.  Ali noga se na sastoji samo od femura, već i od mišića čije hvatište je na femuru i zdjelici i oni određuju širinu noge. Bedro nije šire od kocaka koje zatvaraju sacrum. Konstrukcija u koju ćemo ucrtavati femur u profilu će izgledati ovako:

 

Ispod samog femura leži “tibia”. To je glavna kost potkoljenice. Uz nju se nalazi i “fibula” što u prijevodu na engleski znači “needle bone” ili “kost-igla”. Ime je dobila zbog toga što se njen početak i kraj mogu napipati na vanjskoj strani potkoljenice, jer “prodiru” kroz meso. Gornja “igla” se nalazi na vanjskoj strani potkoljenice blizu koljena, a donja se nalazi na vanjskoj strani skočnog zgloba gdje ima funkciju čuvanja zgloba od lateralnog proklizavanja. U našu ću je shemu nacrtati samo djelomično.

 

Konačno na red dolazi ucrtavanje samog femura. Počinjem kod “acetabuluma” i ucrtavam kuglu i vrat i zatim se spuštam do kosog kalema za konac koji leži na tibiji. Upozoravam da je naš kosi kalem puno dulji u profilu zbog čega femur u profilu nalikuje palici za golf. Taj specifičan oblik femura igra veliku ulogu kod crtanja koljena, čime ću se detaljno pozabaviti u nekoj drugoj objavi.

 

Sada smo ucrtali sve kosti koje su nam potrebne kako bismo razumjeli strukturu zdjelice i bedra i u sljedećoj ću se objavi, prvi put u povijesti ovog bloga, početi baviti mišićima.

Najvažnija stvar kod crtanja mišića je poznavanje kostiju. Ako morate birati između znanja o kostima ili znanja o mišićima- uvijek izaberite kosti. (To me podsjeća ne onu Faulknerovu. “Given the choice between grief and nothing, I’d always choose grief.”Naime, kosti će vas svakako ražalostiti, jer ih ima puno, ali alternativa je da nećete imati pojma. Malo je nategnuto, ali, eto, pokušala sam.)

Mišići, naime, počinju na fiksnim mjestima na kostima i završavaju na fiksnim mjestima na kostima. Poznajete li dobro kosti ( poznavati kosti znači biti u stanju nacrtati ih u bilo kojoj poziciji iz glave) lako ćete naučiti gdje počinju i gdje završavaju mišići i tako ćete vrlo lako nacrtati figuru. To je bila metoda  i tajna renasansnih majstora anatomije. 

Serija članaka: Šest slikarskih zakona Sie Hoa

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, prvi dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, drugi dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, treći dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, četvrti dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, peti dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, šesti dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, sedmi dio

Možda vas zanimaju i sljedeće objave:

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, prvi dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, drugi dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, treći dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, četvrti dio