Šest slikarskih zakona Sie Hoa ili kako nacrtati nogu (peti dio)

U posljednjoj objavi smo se bavili zdjelicom, jer bedro zapravo počinje na mjestu gdje glava bedrene kosti ulazi u “acetabulum” smješten na zdjelici. Uspjeli smo konstruirati stražnju stranu zdjeličnog grebena i “sacrum”.

Prelazimo na prednju stranu zdjelice i počinjem s “symphysis pubis”  ili spojem pubičnih kostiju koji se nalazi na središnjoj stijenki donjih kocaka- baš gdje završava  donji vrh “sacruma”.

Slijede nam dvije važne točke. Nalaze se na vertikalo povučenoj od “high point” spuštenoj do jedno oko iznad dna druge kocke. To su sjedne kosti na kojima vjerojatno sjedite dok čitate ovu objavu. Sjedimo na njima svaki dan,a nismo svjesni njihovog postojanja. Dakle, pozdravimo sjedne kosti!

 

Preostalo nem je još nekoliko detalja kako bismo zatvorili zdjelicu. Jedan od njih je okrugli otvor koji nije od velikog zanimanja za slikare, jer se ne vidi, ali zanimat će vašeg liječnika.

 

Sada mogu zatvoriti zdjelicu sa svih strana.

 

Ali gdje se nalazi “acetabulum” zbog kojeg smo i crtali čitavu shemu?

“Acetabulum” dodiruje Poupartov ligament, a njega, pak, dodiruje stražnja strana “acetabuluma”. Sam ligament se proteže od “anterior superior iliac spine” do “symphisis pubis”.

Sada dolazi dugo očekivani trenutak u kome ćemo ubaciti femur u “acetabulum” i konačno se početi baviti nogom.  Počinjem crtajući plohu koja dijeli zdjelicu na dva jednaka dijela. To je ravnina kojoj će se približavati oba femura da bi se dodirnuli u koljenima. Ljudske noge nisu ravne kao stupovi ulične rasvjete, već zbog postojanja vrata femura imaju određenu kosinu. Duljina femura je tri puta “five-eyed-line”. ( A humerusa dva puta “five-eyed-line”.)

 

Ispod femura nalazi se kost po imenu “tibia” na čijem se cilindričnom vrhu leži naš dragi femur kosim valjkom kojim završava.

I tako smo završili sa ucrtavanjem femura u zdjelicu sprijeda. Ako ste vjerno čitali moj blog onda znate da nam pogled sprijeda nikako nije dovoljan i da ćemo se  morati pozabavit zadatkom crtanja zdjelice i femura u profilu.

 

Kao što vidite gore- rotirali smo četiri kocke u kojima zdjelica leži u profil.  Tražimo “anterior superor iliac spine” u shemi sprijeda i vidimo da se nalazi na donjoj plohi gornje kocke pa je tamo i ucrtavamo.

 

Slijede nam “wide point ” i “high point”. Vratite li se i pročitate gdje se nalaze obje točke u prednjoj vizuri zdjelice-lako ćete ih nacrtati s boka.

Spojimo li te tri točke lako ćemo dobiti oblik zdjeličnog grebena u profilu.

 

 

U profilu “sacrum” definitivno potvrđuje svoju narav sferičnog trokuta. Prostire se na posljednjoj trećini gornje kocke i završava na polovici donje što je vidljivo u prednjoj vizuri zdjelice.

 

 

Ali kako ćemo pokazati sferičnost “sacruma” kad na zdjelicu gledamo sprijeda? Jedini način je da to učinimo je uz pomoć osvjetljenja. Ako je zdjelica obasjana odozgora raspored tonova će biti od tamnjieg prema svijetlijem odozgora prema dolje.

Time bih završila današnju objavu. Nastavit ćemo se baviti položajem femura u zdjelici u sljedećoj objavi. Kako nisam zaboravila da se još uvijek bavimo primjenom zakona Sie Hoa završit ću ovu objavu haiku pjesmom:

“Šljiva u cvatu
i slavuji pjevaju –
ali ja sam sâm.”  

                         Kobayashi Issa u prijevodu Vladimira Devidea

( Nasreću, femuri gotovo uvijek dolaze u paru.)

Naslovna slika je preuzeta “Human Anatomy” iz serije “Leonardo technical manual” izdavačke kuće “Vinciana” koju preporučujem kao dobar izvor dodatnog materijala o anatomiji.

Serija članaka: Šest slikarskih zakona Sie Hoa

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, prvi dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, drugi dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, treći dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, četvrti dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, peti dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, šesti dio

Šest slikarskih zakona Sie Hoa, sedmi dio

Možda vas zanimaju i sljedeće objave:

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, prvi dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, drugi dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, treći dio

Oko-što trebate znati kako biste ga nacrtali, četvrti dio